Hver dansker spiser årligt over 120 kg kød, hvilket gør os til nummer ét over mest kødspisende nationer. Spørgsmålet er, hvilke konsekvenser det har at spise så meget kød. Men bliver vi overhovedet sundere, hvis vi dropper kødet?
Hvis du er en fast læser af bloggen, så ved du, at jeg ikke spiser særlig meget kød. Grunden er primært, at kvaliteten på dansk kød er faldet i sådan en grad, at det næsten ikke er værd at købe
Tilgengæld forsøger jeg så at have vegetariske dage for at få råd til det lidt dyrere kød af bedre kvalitet, og det er en ordning som fungerer rigtig fint.
Jeg har desuden en formodning om, at kødproduktion er en katastrofe for miljøet, som jeg bestemt ikke ønsker at støtte mere end højt nødvendigt. Det samme gælder i øvrigt måden dyr behandles på for at få en lav kødpris.
Herudover er der også nogle sundhedsmæssige fordele ved at skære ned på kødet, og det er dem, som artiklen her kommer til at handle om.
Artiklen bygge i øvrig på The American Dietetic Associations (ADA) rapport om vegetarian diets, som jeg på det varmeste kan anbefale at læse.
Vegetarisme og ernæring
I følge rapporten er en vegetar, en som ikke spiser kød i nogen form. Det er lidt diffust om mælkeprodukter og æg er medregnet, da det øjensynligt er lidt forskelligt fra vegetar til vegetar.
Nogle gange hører man den kritik af vegetarer, at de er nødt til at tage kosttilskud for ikke at komme til at mangle bestemte vitaminer. Det er ikke rigtigt. I hvert fald skriver ADA, at en velplanlagt vegetarkost kan opfylde alle ernæringskrav til alle aldersgrupper. Også gravide og børn.
Herudover anbefales alle amerikanske diætister af ADA til at støtte og anbefale en vegetarisk kost til deres klienter grundet de mangle sundhedsfordele, der er ved en plantebaseret kost.
Og så er det jo spændende at se på, hvad det så er for nogle fordele, de er så vilde med.
Vegetarisme og sundhed
Sammenlignes kødspisere med ikke-kødspisere, så har ikke-kødspisere typisk en lavere BMI. Og dem, der blot indtager kød i beskeden mængde har en højere BMI end vegetarene, men lavere end dem, der spiser kød på daglig basis.
Det skyldes sikkert, at kød ofte indeholder en del fedt, men også at en vegetarisk kost er højere i fibre og indtag af grønsager. Det er desuden forbundet et lavere alkoholindtag sammen med vegetarisme.
Og apropos fedtet, så har vegetarer lavere kolesterol i blodet og lavere blodtryk. Ligesom forekomsten af diabetes-2, tarmkræft og prostatakræft er betydelige lavere. Af samme årsag anbefaler American Institute for Cancer Rescearh, American Heart Asssociation og American Association of Pediatrics en kost, der primært består af plantemateriale.
I denne sammenhæng kan du måske huske artiklen "Kan vi spise os fri for kræft" med kræftforskeren William Li, der er fortaler for en måske banebrydende måde at gribe kræftbehandlingen an på.
Blandt de gruppen af amerikanske Syvende Dags Adventister, som traditionelt set ikke spiser kød, var forekomsten af dements tre gange så stor, som blandt deres vegetariske trosfæller. Forklaringen synes at være, at en kost med et højt indhold af antioxidanter beskytter hjernefunktionen. Herudover menes et lavt blodtryk også at have en beskyttende effekt.
Der synes altså at være en betydelig helbredsmæssig og miljømæssig fidus i at skære ned eller helt bortvælge kød.
Kort fortalt
Kødproduktion er en belastning for miljøet sammenlignet med produktionen af plantebaseret fødevarer. Og håndteringen af slagtedyr kan der siges meget negativt om, som i sidste ende er op til ens samvittighed, om man vil støtte.
Helbredsmæssigt er der evidens for at en vegetarisk kost nedsætter risikoen for mange sygdomme - fx visse kræftformer og dements.
Hvis du skulle få lyst til at skære ned eller helt stoppe med at spise kød, så kan jeg anbefale hjemmesiden "vegetaropskrifter.com" og "vegetarkontakt.dk". Herudover findes der bloggen "Månebarn", som ofte har nogle lækre opskrifter.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar