lørdag den 27. april 2013

Har du progression i din træning?

Motion er vigtig. Ingen tvivl om det, men er din træning gået hen og blevet ren motion? Og har du egentlig styr på, om du stadig gør fremskridt? Læs med og lær, hvor du holder øjne med din træningsprogression. 


Inden for træningsverdenen betyder "progression" forøgelse eller fremskridt. Og fordi vores kroppe hele tiden at tilpasser sig vores træning, er princippet om progression helt essentielt at få styr på.

Og det er desværre én af de helt klassiske faldgruber, som alt for mange i træningscentret falder i. Og konsekvensen bliver, at træningsresultaterne forbliver status quo og træningen derfor ren motion.

Motion uden progression 

Et eksempel kunne være en løber, som træner sig op til at kunne løbe 5 km. Inden for en måneds tid er målet
nået, og personen fortsætter med at løbe samme rute med samme intensitet uge efter uge.

Hvad er problemet her? Ganske rigtig: princippet om progression. Vores ven her kommer ikke i bedre form ved at træne på samme måde igen og igen. Kroppen har tilpasset sig til belastningen og resultatet bliver et lavere energiforbrug og ineffektiv træning.

Det samme gælder i træningscentret. Og her ser vi personer træne med samme vægt uge efter uge. Og resultaterne udebliver selvfølgelig, fordi kroppen også her har tilpasset sig belastningen. Igen er træningen ineffektiv og reduceret til ren motion.

Eksempler på progressionen 

Helt basalt handler progression om at din træning altid skal være så hård, at kroppen er nødt til at tilpasse sig ydereligere. Løberen skal fx forsøge at løbe længere eller hurtigere. I træningscentret kunne det handle om at forsøge at løfte tungere, holde mindre pauser eller tage flere gentagelser.

I praksis kunne det være, at vores ven 5 km-løberen har ambitionen om at løbe 10 km eller et halvmarathon, og efter de 5 km i er hus forsøger at udvide sin løbedistance.

Måske har hun ikke så meget tid i hverdagen, og satser på at arbejde videre med 5 km-distancen. Her kunne hastigheden være en oplagt mulighed. Måske kunne hun komme helt ned på 20 minutter i stedet for de 32 minutter, som hun nu bruger på at gennemføre 5 km-ruten.

Konsekvensen af, at hun går efter nye mål bliver, at hendes form hele tiden forbedres. I sidste ende bliver hun en langt bedre løber og hendes fysik være betydelig mere flottere end motionistens.

Og det samme gør sig gældende i vægttræningsrummet. Her forfølges mål som muskelmasse, styrke, udholdende og lignende. Derfor giver det sjældent mening at møde op uden et fast program og et planlagt mål for træningen.

Sådan får du styr på progressionen

Nummer ét er at få fat i en logbog. Det kan være alt fra en alm. kinabog til en decideret træningslog, som fx den Fitnessguru laver. Det er i øvrigt den, jeg selv bruger, og den er glimrende til formålet og kan varmt anbefales. Med en logbog har du altid styr på dine fremskridt, og jeg har faktisk endnu ikke set en seriøs person træne uden en form for log.

Nummer to er at lave eller finde et træningsprogram med indbygget progression. Tricket er, at din træning altid skal blive en smule hårdere.

Her på bloggen har jeg samlet flere forskellige vægttræningsprogrammer under fanen "træningsprogrammer" ovenfor.

Jeg vil fremhæve HST- Hypertrofi Specifik Træning som et rigtig godt og simpelt program til opbygning af muskelmasse. Og EDT - Tonet på rekordtid til jer, som vil have et godt tidseffektivt program.

Kort fortalt: 

Progression betyder fremskridt. Uden fremskridt bliver din træning virkningsløs og blot til motion.

Lav en plan for, hvordan din træning hele tiden forbliver udfordrende, så du sikrer dig resultater af din indsats.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...