lørdag den 5. marts 2011

Nu kan du vælge diæten, der virker!

Sidste del af "Vælg en slankekur, der virker" samler op på de forgående artikler og tilføjer et nye par tips til, hvordan du laver din egen slankekur. Kongstanken er nemlig, at nøglen til et langtidsholdbart vægttab er en diæt, der passer til din livsstil, spisemønstre, personlighed og biokemi. Ikke hvad en eller anden guru dikterer. 

Stofskiftediæten
Vi begyndte serien med at tale om stofskiftediæten. Terien bag stofskiftediæten er ofte den termiske effekt. Den termiske effekt er den energi, som kroppen bruger på at nedbryde, optage og lagre føden. Protein er forholdsvis "dyrt" at omdanne. Omkring 30% af energien i proteinet bruges af den termiske effekt. Sagt på en anden måde, så er 30% af kalorierne fra protein "gratis" vægtmæssigt. Herudover mætter protein mere end en tilsvarende mængde kulhydrat eller fedt.

En simpel måde at udnytte den termiske effekt på er ved at spise proteinholdigt. Kombineres det med masser af grønt og groft, så ligger denne tilgang tæt på mine tanker om den ideelle måde at spise på.


Selvfølgelig virker denne tilgang ikke for alle. Men hvis du prøvede vores lille eksperiment og fandt, at en proteinholdig diæt var god for dig, så er denne måde måske din vej til et varigt vægttab.

Vi spiser, selv om vi ikke er sultne
Anden artikel, der hed "Derfor overspiser vi" gik på, at de såkaldte "environmental cues" eller miljø-påvirkninger, som måske har en langt større effekt på os, end vi tidligere har antaget. Tænkt, hvis fysisk sult slet ikke er den eneste faktor, der får os til at spise. Noget tyder nemlig på, at mængden af maden serveret for os, dem vi sidder til bords med, og endda størrelsen af vores tallerkener, har en kæmpe effekt på, hvor meget vi hiver indenbords. 

Derfor foreslog jeg, at det andet eksperiment skulle være at ændre på de miljømæssige faktorer. Fx ved at spise i et andet rum og ændre på tallerkenstørrelsen. Uanset om denne tilgang var noget for dig eller ej, kan det være en øjenåbner at lægge mærke til, hvad der påvirker din sultfølelse. 

Virkede det fint for dig, kan du fremover se stort på diæter, der forbyder den ene eller anden fødevarergruppe. Mad kan nydes med mådehold og balance, og giver dig en langt mere fleksibel vej til vægttab.

Mindless Eating af Brian Wansinck og The 9-Inch Diet skrevet af Alex Bogusky kunne være to spændende bøger for dig.

Middelhavskosten
Vi sluttede af med artiklen "Tab dig med varme, solskin og vin", der foreslog middelhavskosten, som en vej til normalvægt og sundhed. Helt tilbage i 40'erne fandt nogle forskere ud af, at de mennesker, der boede langs kysten i Grækenland, Syditalien og Kreta, synes at leve længere og var sundere end i resten af Europa. Faktisk en del sundere. De gennemgik derfor, hvordan disse mennesker levede - specielt hvilken kost de indtog. Resultatet var den diæt, der kendes som Middelhavskosten.

Hvis middelhavskosten var noget for dig, så der det en god vej til sundhed og vægttab. Bøgerne The Mediterranean Diet skrevet af Marissa Cloutier og Eve Adamson og bogen The Mediterranean Diet Cookbook af Nancy Harmon James ville være perfekte kogebøger for dig. 


Vælg en slankekur, der virker.  
Der er ingen grund til at begrænse sig til en enkelt af disse tilgange. Du kan vælge og sammensætte de dele fra hver af diæterne, som du fandt bedst og dermed skræddersy din helt egen strategi. Måske har du fundet ud af, at protein mætter godt. Den anden uge opdagede du måske, at du spiste mindre, når du ikke sad foran tv'et. Og den sidste uge kunne du konstatere, at du rent faktisk fik spist nogle grønsager, når du selv stod for madlavningen. Hvorfor ikke kombinere alle disse strategier?

Vælg det, der passer til dig, og lyt ikke til den nyeste vægttabsmode. Du er trods alt bossen i dit liv, og du har ansvaret! 

Kan du lide indlæggene her på bloggen? Så spred budskabet ved at tilmelde dig som fast læser eller abonner på bloggen. En kommentar er også altid velkommen. 


Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

4 kommentarer:

 1. Jeg læser med. Stiller ofte spørgsmålet, hvor er følelsernes betydning? Jeg tror at størstedelen af overvægtige søger de gyldne råd for vægttab helt forkerte steder, nemlig i diverse kure, restriktioner og ønske om diverse kontroller.

  Men hvorfor ikke have mere fokus på HVORFOR det er så svært at ændre kost og hvorfor man har brug for fedt og sukker af den usunde slags?

  Mange overvægtige, specielt kvinder ved godt hvad der er bedst at
  spise og hvilken hjælp motion kan være. Jeg tror bare at det at leve efter en bestemt plan skaber mere kontrol, og mere kontrol skaber mere spisning, da du derved overdøver hvad du virkelig har lyst til. Mange har gemmen mange år af sit liv ødelagt sin naturlige sultfornemmelse ved at leve udelukkende i hovedet. Der er lukket af til resten af kroppen. Og her kommer det healende spørgsmål, hvorfor? Først når man kan svare på dette, acceptere det og oprigtig respektere det som en del af en selv kan man vende sin selvbebrejdelse til kærlighed og nærvær med sig selv, og dermed give kroppen det den allermest har brug for udover omsorg og kærlige tanker.

  Pyha jeg kunne blive ved og synes kun jeg får det halve budskab med.

  Men meget interessant læsning du laver, og fedt du gør det! Ska du ramme plet hos mig (og formentlig mange andre) skal der mere fokus på følelsernes rolle!

  SvarSlet
 2. Hej Hanne,

  Tak for at du læser med, og tak for kommentaren. Jeg har skrevet ideen ned du kommer med, og vil meget genre have lov til at bruge den.

  Hilsen
  Michael

  SvarSlet
 3. Hej Hanne

  Det er fuldstændig rigtigt, at følelserne betyder noget. Og heldigvis er den etablerede ernæringsvidenskabelige verden ved at få øjnene op for dette.

  Rent matematisk er der jo ingen ben i hvordan man taber sig: Der skal mindre ind end ud. Punktum.

  Følelser spiller en stor rolle. Det er socialt at spise og drikke. ALT bliver fejret med mad. Selv dødsfald...

  Men debatten derude kunne godt bruge mere emotionelt fokus.

  Hilsen
  Karen

  SvarSlet
 4. Tak for kommentaren, Karen.

  Vil du ikke uddybe nærmere, hvordan du mener, at debatten omkring fedme bør nuanceres?

  SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...