tirsdag den 10. januar 2012

Lyt til sulten - og tab dig.

Overvægt kan skyldes, at vi har glemt at lytte til kroppens sult- og mæthedsignaler. Sådan lærer du signalerne at kende igen - og tab dig samtidig på den mest naturlige måde. Helt uden slankekurenes restriktioner. 


I sidste artikel lærte vi, at en almindelig årsagerne til overvægt er, at vi er kommet ud af trit med kroppens naturlige madbalance. Vi lytter ikke længere til vores sult - og derfor heller ikke til vores mæthedsfornemmelse.

Det gør det meget svært at regulere vores indtag af mad, fordi vi ofte sætter mad i forbindelse med hygge, trøst eller klokkeslæt frem for egentlig sult.
 
Signalerne er der stadig, men vi er håbløst ude af træning, når det gælder om at være opmærksom på dem.
Og der er god grund til at begynde at øve sig igen. Disse signaler kan blive nøglen til at få en normal vægt igen - og endda på den mest naturlige måde endda. Nemlig ved at lytte til den naturlige og sunde sult.
Sådan vender du tilbage til den naturlige sult
Første skridt er at blive bevidst om,de madvaner du allerrede har tillagt dig. En effektiv måde at gøre dette på, er at føre en madlog. Du skal skrive hvad og hvornår du spiser, men også have fokus på i hvilken forbindelse og hvordan du havde det, da du spiste. Brug mæthedsskalaen herunder til at registre din sult før og efter du indtog maden.
Du kunne skrive noget lignende dette: 
10/1-12 En lille portion is ved 20-tiden. Sidder og skriver på bloggen. Hygger mig og trænger til lidt sødt. Ligger på en 4'er og er lidt småsulten. Var det egentlig også bagefter. Måske skulle jeg have spist noget andet.
Når du kigger loggen igennem efter en uges tid, så ser du måske et mønster. Måske spiser du altid, når du sidder foran pc'en. Måske er det altid søde sager du indtager om aftenen. Måske opdager du, at du faktisk småhygger ved at spise - selv om du ikke er sulten.

Sådan bruges mæthedskalaen 
En skala kan hjælpe dig med at tydeliggøre forskellen på ægte fysisk sult, og sult, der stammer fra vane eller følelser. Følelsesmæssig betinget sult er en lyststyret trang til at spise - ofte skabt af kedsomhed, stress eller i forbindelse med visse situationer.
Hvis du føler dig sulten, selv om du lige har spist, så mærk efter om din sult er fysisk eller blot lyststyret. Brug skalaen fra 1 til 10, hvor 1 er den rå sult med svimmelhed og svækkelse. 10 er mæthed så utalt, at du er ved at kaste op. Midt på skalaen er en fornemmelse af tilfredshed - uden decideret sult eller mæthed.
     1-Rå Sult, svag, svimmel
     2-Meget sulten, lav energi, maven knurrer
     3-Temmelig sulten, maven knurrer lidt
     4-Begynder at føle lidt sult
     5-Tilfreds, hverken sultne eller fulde
     6- Mæt, behageligt mæt
     7- Mæt.har spist lidt for meget
     8- Mæt, har spist for meget. Udspilet mave.
     9-
Meget ubehagelig mæt, mave gør ondt
     10-Fuld af mad. Du føler dig syg
For at kunne spise på en naturlig reguleret måde, som et lille barn, skal du kun spise, når din sult er på trin 3 eller 4. Bliver du for sulten, så kommer du ofte til at overspise. 
Mærk efter, hvor sulten du egentlig er, når du sidder foran hovedmåltiderne. Hvis du er mindre sulten end normal, så gør en indsat for at spise mindre mad. Stop, når du når trin 5 eller 6 på skalaen. 
Selvfølgelig tage det tid at vende tilbage til at regulere sin sult naturligt igen. Det kræver øvelse, men samtidig behøver du ikke spekulere på slankeregler, madforbud eller andet længere. 
Den naturlige sult i hverdagen
Næste artikel byder på fif og tricks, som kan gøre det lettere at lytte til din sult i den travle hverdag. Vi ser på endnu en øvelse, der kan gør det lettere at overkomme spiselyst ved fx festmiddage. 
Indtil da, vil jeg gerne høre, hvordan overstående skala virkede for jer. Hvilke fordele og ulemper har du oplevet ved at bruge den? Og hvordan går det med at lave en madlog?
Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

4 kommentarer:

  1. Der rører du vist med noget meget centralt.
    tak for god inspiration.
    mvh Mona

    SvarSlet
  2. Jeg tror nemlig også, at grundproblematikken er hverdagens mange distraktioner, som gør, at vi ikke længere lytter til vores sult.

    Men hvordan sulen kommer vi væk de tidsbestemte måltider og mad-hyggen i vores kultur?

    SvarSlet
  3. Jeg har noget at lære der!

    SvarSlet
  4. @Minslankekur

    Tak for kommentaren. Jeg håber, at det lykkes med din slankekur. Kom endelig med dine tanker om slankekuren her på bloggen.

    SvarSlet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...