mandag den 21. februar 2011

Derfor overspiser vi.

Vi lå ud med at kigge på højprotein-diæten, hvor kongstanken var, at protein forhøjer den termiske effekt og samtidig mætter mere end en tilsvarende mængde fedt eller kulhydrat. Men ideen tager ikke højde for, at vi rent faktisk spiser, selv om vi ikke sultne. Men hvorfor gør vi det?

Vi spiser, selv om vi ikke er sultne
Lille tallerken - lille mave
Der har været en del forskning omkring de såkaldte "environmental cues" eller miljø-påvirkninger, som måske har en langt større effekt på os, end vi tidligere har antaget. Tænkt, hvis fysisk sult slet ikke er den eneste faktor, der får os til at spise.
 Noget tyder nemlig på, at mængden af maden serveret for os, dem vi sidder til bords med, og endda størrelsen af vores tallerkener, har en kæmpe effekt på, hvor meget vi hiver indenbords.


Betyder størrelsen rent faktisk noget?
Prøv at hive mormors gamle service frem fra skabet og kig på størrelsen. De er små, ikke? Prøv så at kigge på dine forældres. De er større, men stadig mindre end dine egne. Gør dig en tjeneste og kig efter. Det er ganske tankevækkende som alt synes at vokse. Tallerkener, glas og alt andet du serverer mad på. Er der en sammenhæng mellem vores voksende maver og service? Ja, det er der også andre, der har fundet ud af.

En ny slankebog, der hedder The 9-inch Diet, begynder med at bede dig smide servicen ud og erstatte den med noget mindre. Forfatteren skriver, at det alene fjernede adskillige centimeter fra hans liv.

Spiser vi i virkeligheden med øjnene?
Er det virkelig så simpelt? Ingen restriktioner? Ingen kompliceret kostplan og udregninger? Næh, de miljømæssige påvirkninger er utrolig kraftige. Man kan virkelig sluge maden med øjnene.

Måske har du hørt om det berømte suppeeksperiment, hvor forsøgspersonerne fik stillet en skål med suppe foran sig. Nogle af personerne fik en speciel skål, der blev fyldt op fra bunden uden, at de vidste det. Disse personer spiste 73% mere suppe end de andre, men følte sig ikke mere mætte end de andre forsøgspersoner bagefter. De spiste jo kun en enkelt skålfuld suppe.

Sådan kan du snyde dig til at spise mindre
 Denne gang prøver vi så, om vi kan snyde dig til at spise mindre ved at ændre de miljømæssige påvirkninger. Du kan derfor spise som du plejer, du skal blot gøre følgende:

  • Brug mindre tallerkener, glas og skåle.
  • Sæt ikke skåle på bordet. Server maden direkte på tallerkenen, og spise maden i et andet rum. Er du stadig sulten, så vent yderligere 10 min. før du tager endnu en portion
  • Lav kun mad i den mængde du spiser. Er der meget mad, så spiser du sikkert meget. 
  • Spis ikke, mens du bliver underholdt. Når du spiser, spiser du. Ikke andet. Ingen tv, pc eller arbejde.
  • Gem al den usunde mad. Ude af syne ude af sind. Gør det besværligt for dig, når du skal hente det. Citronmånen skal helt ind bagerst i skabet - klædeskabet vel at mærke. 
 Ovenstående tips kan selvfølgelig ikke gøre det ud for en balanceret kost, men lige nu eksperimenterer vi.

Mens du prøver denne forsimplede form for adfærdsændrende diæt, skal du stille dig følgende spørgsmål:
  • Føler jeg mig mere eller mindre sulten, end jeg plejer?
  • Spiser jeg mere eller mindre ved hvert måltid?
  • Spiser jeg oftere?
  • Er det ubehageligt eller kluntet at følge disse regler?
  • Hvordan er mit energiniveau i løbet af dagen?
  • Ville jeg kunne følge en lignende diæt i længere tid?
  • Hvordan er kvaliteten af min mad i denne uge - er det sundt?
Mens du eksperimenterer med ovenstående, må du meget gerne skrive et par kommentarer om, hvordan det er gået.

De andre artikler findes her:
Sådan vælger du en slankekur, der virker
Stoftskiftdiæten


Kan du lide indlæggene her på bloggen? Så spred budskabet ved at tilmelde dig som fast læser eller abonner på bloggen. En kommentar er også altid velkommen.  
Image: Nuchylee / FreeDigitalPhotos.net

9 kommentarer:

  1. Når jeg læser din overskrift tænker jeg på den 3. Spiseforstyrrelse "overspisning", som jeg synes der er alt alt for lidt fokus på herhjemme i Danmark.

    Overspisning er langt fra så drastisk i mine øjne som anoreksi eller bulemi. Overspisning kan være hvor man f.eks er stresset eller ked af det i en uge, på denne uge kan du tage 2 kg på, du opnår ikke at erkende eller føle at du er ked af det, for det hjælper maden dig med at kontrollere. De efter følgende uger spiser du ligeværdigt og din vægt er stabil, men de 2 kg følger stadig med. Så kommer der en weekend hvor der ska hygges det koster også 1 kg. Men de efterfølgende uger er det stabilt igen. Dvs på kort tid er der røget 3 kg på, og man synes egentlig at man generelt har været god og standhaftig. Hvis man ikke får brudt det mønste kan der hurtigt ryge 1o kg eller mere på på et år, uden at man egentlig synes man har lenet usundt.

    Jeg savner meget mere fokus på det psykologiske i alt den almene debat om vægttab....

    SvarSlet
  2. Hej Hanne,

    Tak for kommentaren. Jeg sad faktisk med noget undervisningsmateriale i hænderne forleden om selvsamme emne. Det psykologiske aspekt ved spiseforstyrrelser. Jeg ser om jeg kan finde dem frem igen.

    Vi er nemlig ganske enige i, at debatten savner nuancer.

    SvarSlet
  3. En lille tanke herfra: I stedet for at købe og derefter gemme citronmånen i skabet, hvor den jo faktisk stadig er tilgængelig, så lad helt være med at købe den! Sådan sparer man både penge og overflødige kilo. Det gælder faktisk alle de usunde ting og sager... De ser også meget bedre ud, når de pynter på butikshylderne end nede i ens mave :-)

    Mvh Mich

    SvarSlet
  4. Der er faktisk mange gode råd om den slags i "kogebog for fattigrøve" Jeg har feks stor erfaring med at servere mindre boller, og skære dem i halve inden jeg serverer. Parter kyllingen i flere stykker. Lidt mindre bøffer. Man spiser nemlig sjældent mere tilbehør fordi der er mindre kød. Og ja, den med mindre tallerkener har jeg brugt længe. Den er et hit :D

    SvarSlet
  5. @Tina

    Gode fif, Tina. De er hermed noteret.

    SvarSlet
  6. Salat, salat, salat..... Det kan spises til stort set alt og koster næsten intet i kalorieindtaget! Hvis man slet ikke kan undvære kartofler, ris eller pasta, så lav kun en begrænset mængde og suppler med en lækker salat! Massere af kål og gulerødder er også godt og det kan tit helt erstatte kartofler ris og pasta!

    Peter

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er enig med dig i, at grøntsager i praksis er så kalorielette, at de kan spises ad libitum.

      Problemet opstår dog, når man begynder at stege og på anden vis tilberede dem. Så glemmer man ofte olien og lignende.

      Slet
  7. Hej Thomas
    Jeg ved godt denne her side slet ikke har noget med overspisning af gøre, men vil du hjælpe mig?
    Jeg er en pige på 15 år, og jeg får ædeflip stort set hver dag- jeg spiser og spiser, selvom jeg er MÆT, jeg kan blive ved med at spise og spise og til sidst ligner min mave virkelig en ballon...(Det skal lige siges jeg ikke spiser slik, så det er kun ved aftensmaden, og ved havregryn efter skole at det går galt)
    Tror du denne madplan vil hjælpe mig med ikke at få ædeflip? Eller har du andre gode råd?

    For de her ædeflip har gjort at jeg har taget omkring 3 kilo på, på en UGE?

    Jeg er 166 høj, og vejer alt mellem 54-56 for tiden :-(

    Jeg er så ked af det...Håber virkelig du kan hjælpe mig!

    Mvh. en ulykkelig pige :-( :-( :'(

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Kathrine,

      Du har ikke taget tre kilo på henover en uge. Det ville kræve omkring 5 kg Othello-lagkage, og det tror jeg næppe på, at du har spist.

      Men det kunne lyde som om, at du har brug for at tage en snak med en voksen.

      http://www.ungeraadgivning.kk.dk/

      Hilsen
      M.Hansen

      Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...